عنوان پایان نامه: پیامدهای تبعیت از هوای نفس و راهکارهای مبارزه با آن از منظر قرآن
عنوان پایان نامه: پیامدهای تبعیت از هوای نفس و راهکارهای مبارزه با آن از منظر قرآن
استاد داور : جناب حجت الاسلام و المسلمين آقاي دكتر روحي
استاد راهنما: سركار خانم غلامی
محقق: عسل ظهوریان
تابستان 93
چکیده
هوای نفس و پیروی از آن در حیطه ی روانشناسی و اخلاق و اعتقادی قابل بررسی است و در این تحقیق این نیروی درونی از نگاه اخلاقی و قرآنی بررسی شده است.
مقابله با هوای نفس یکی از آموزههای اسلامی است که در آیات و روایات تأکید فراوانی به آن شده است. از آن جایی که تبعیت از هوای نفس مانع هدایت و سعادت انسان است، ضرورت دارد هر فرد و جامعهی اسلامی روشهای مقابله با آن رابیاموزد.
این تحقیق توصیفی و تحلیلی بوده و جمع آوری مطالب آن به صورت اسنادی میباشد.
در این تحقیق بیان شد که هوا به معنای فرود آمدن و سقوط کردن است و در اصلاح مقصود از هوای نفس هر چیزی است که انسان را از خدا دور کرده و موجب سلب ایمان و گرایش به گناهان میشود. تبعیت از هوای نفس آثار شومی هم چون غفلت انسان از حقایق، سقوط و هلاکت، عدم تشخیص حق از باطل را به دنبال دارد که حاصل آن حسرت و ندامت است.
در پایان راهکارهای علمی و عملی مقابله با هوای نفس بیان گردیده است. از جهت علمی توجه به نعمتهای الهی، بررسی مطالب و رذایل اخلاقی، توجه به کرامت انسان و یاد مرگ و از جهت عملی توبه و استغفار، تدریج در ترک گناه، ذکر خدا، استعاذه، پناه بردن به خدا و تهجد و شب زنده داری میتوان اشاره کرد. توجه به آثار هوای نفس در زندگی و استفاده از راهکارهای مقابله با آن هدف تحقیق بوده است.
کلیدواژگان: هوی، نفس، هوای نفس، تبعیت، آیات، روایات